slika-pregledi

„Комуналац“ обезбедио бесплатне гинеколошке прегледе за своје запослене

Прилог преузет са портала Глас Западне Србије

Чачак – Када је реч о оболевању и умирању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи.

Ниска свест о важности обављања превентивних прегледа један је од главних разлога за овако лошу статистику. И управо због тога бринући о здрављу запослених, ЈКП „Комуналац“ из Чачка преузело је на себе обавезу да организује годишње гинеколошке прегледе, јер жене запослене у овом предузећеу, како кажу, воде бригу о свему и свима, само не о свом здра-вљу.

Драгица Бојовић пре свитања је на свом радном месту, без обзира на временске услове. Она брине о чистоћи градских улица, али кад је њено здравље у питању ипак није толико одговорна.

 “Увек се негде јури. Деца, школа, посао, кућа и кухиња… Жене имају превише обавеза и тај преглед увек остављају за други дан, све је остало прече. А кад се остави за касније, понекад заиста може бити касно”, прича Драгица за РИНУ.

 Сличног мишљења је и њена колегиница Данијела Поледица која је тек у петој деценији први пут отишла на гинеколошки преглед, и то само из разлога што је то организовало предузеће у ком ради и није могла да избегне, како је рекла, ту обавезу.

 “Сама никад не бих успела да се организујем и да одем на тај преглед, кад су кренуле све колегинице из смене, онда сам морала и ја, није било изговора. Старховала сам шта ће ми доктор рећи, а кад сам чула да је све у реду, то олакшање се не може описати речима”, рекла је Данијела.

 Организовани гинеколошки прегледи у ЈКП “Комунлац” били су прихваћени са одобравањем, а одзив жена био је стопроцентан.

 “Због ниске свести о значају превентивних прегледа, три године уназад, кроз програм пословања обезбеђујемо финансијска средства за гинеколошке прегледа жена, а ове године укључен је и преглед на мамографу”, изјавила је Мирјана Скерлић, директор финанасијског сектора у ЈКП “Комуналац”.

 Да је ово добра одлука показало се одмах након првих прегледа.

 “Једној од жена одмах на прегледу откривен је канцер у раној фази, оперисана је и сад се упсешно оправља. Велико је питање да ли би она сама на време отишла на лекарски преглед”, рекла је Мирјана.

 У лечењу канцера на грлићу материце најважнији су управо превентивни прегледи , јер је ова болест апсолутно излечива ако се открије у раној фази.

 “Канцер не настаје за два дана, већ тај процес траје и до 10 година, а то је сасвим довољно времена да се открије и потпуно излечи”, навела је Снежана Ћојбашић, гинеколог.

 И зато, најбитније је ипак тих сат времена колико ће вам тебати да одете код лекара и урадите превентивни лекарски преглед.

Tags: No tags

Comments are closed.