ЈКП Комуналац Чачак

ГРАЂАНИ ДОБИЈАЈУ КАНТЕ ЗА ПРИМАРНУ СЕЛЕКЦИЈУ

Град Чачак и ЈКП “Комуналац” Чачак, у сарадњи са Министарством заштите животне средине Републике Србије и Краљевине  Шведске, а у оквиру ЕИСП2-Програма за развој инфраструктуре у животној средини, реализује се друга фаза Имплементационог плана за увођење примарне сепарације комуналног отпада у гpаду Чачку

 

По речима директора ЈКП “Комуналац” др Петра Домановића, циљ је да се проценат примарне селекција у нашем граду са садашњих 65% код становништа и 80% код привреде подигне на 100%, што би значајно допринело позитивном утицају на животну средину. Процентом покривености примарне селекције од 100%, Чачак би постао први град који успева да реализује апсолутну заступљеност примарне селекције у својој средини. 

“Потребно је напоменути да је за реализацију пројекта овог значаја и обима, у организационом и техничком смислу, дошло до значајног подизања трошкова за наше предузеће и град Чачак, а да ће се крајњи бенефит ових напора видети у смањењу укупних трошкова пословања, самим смањењем отпада који се не може рециклирати, као и смањењем потребе одвожења мокрог отпада на Регионалну депонију Дубоко” изјавио је директор Домановић.  

 

Како је предвиђено овим програмом, за наш град је опредељено 15.164 канте од 240 литара, плаве боје, намењене за примарну селекцију у индивидуалним домаћинствима, односно  392 контејнера од 1,1 м3 за суви отпад и 248 жутих контејнера за стаклену амбалажу намењених за постављање на јавну површину код објеката за колективно становање.

До сада је у наше предузеће стигло 10.000 плавих канти од 240 литара,за индивидуална домаћинства, односно 96 комада плавих контејнера од 1,1м3 за примарну селекцију, намењених за колетивно становање, а у наредном периоду очекујемо сукцесивну испоруку до коначног броја потребних посуда. 

Поштујући утврђену динамику, прва подела канти за индивидуална домаћиства, корисницима услуга, се очекује у јуну месецу, након усклађивања распореда и добијања потребних сагласности. Са сваким домаћинством ће бити закључен уговор о коришћењу посуда.

Узимајући у обзир комплексност реализације овог програма који захтева максимално ангажовање свих учесника у имплементацији истог, детаљно ће бити објашњен принцип, начин коришћења, односно врсте отпада по врстама посуда.

Код категорије становништва КОЛЕКТИВНО СТАНОВАЊЕ, биће уређена детаљна упутства и истакнута на огласне табле у улазима а флајери убачени у свако поштанско сандуче у зградама. Нове посуде ће бити постављене на локацијама поред постојећих контејнера за мокри отпад. Свака посуда ће бити јасно назначена за коју врсту отпада се користи.

По завршетку реализације, свака локација би требала имати посуде за мокри, суви отпад и посуду за стаклену амбалажу.  

Корисницима категорије ИНДИВИДУАЛНА ДОМАЋИНСТВА, домаћинствима која већ поседују посуду за мокар отпад, деле се плаве канте од 240 литара, уз уговор и одштампана детаљна упутства о начину и врсти отпада који се у њих одлаже, као и са утврђеним распоредом пражњења посуда. Уговором ће се тачно дефинисати прева и обавезе уговорених страна.

Поред јасних упутстава, које ће путем одштампаних флајера добити корисници услуга, спровешће се низ активности на промовисању овог пројекта, кроз разне медијске кампање, билборде и инфо пултове, које за циљ имају информисање и подизање нивоа свести о значају примарне селекције наших суграђана.