Радници чачанске „Зоохигијене“, која послује у саставу ЈКП „Комуналац“ из Чачка, данас су извели несвакидашњи подухват, хватање и скидање са крова једне производне хале у Атеници пса, који се ту нашао под за сада још неразјашњеним околностима.

–  Јуче смо примили позив грађана да интервенишемо и покушамо да са крова објекта високог око 6 – 7 метара спасемо пса, за кога су нам рекли да већ извесно време борави ту – каже управник РЈ „Зоохигијена“ Александар Максимовић. – Одмах по позиву упутио сам раднике друге смене да сагледају ситуацију и процене да ли могу то да обаве на безбедан начин, али сам добио повратну информацију са терена да је то прилично опасан подухват са становишта безбедности.

–  Нисмо могли да изнађемо прави начин како да дођемо до пса, мада су нам радници из хале понудили мердевине адекватне дужине, али су нам рекли да су они већ покушавали у више наврата да га ухвате у чему нису успели. Претходних неколико дана су пса хранили, бацајући му комаде хлеба и меса на кров објекта, а воду је пио из олука – објашњава Максимовић. – Ја нисам могао никоме од  запослених да наложим да се попење на кров, јер им то није у опису посла, али се колега Зоран Јечменица понудио да он то учини, с обзиром да се не боји висине.

Међутим, када се Јечменица узверао уз мердевине, тек тада је настао проблем, пошто је пас био веома плашљив и није хтео да му приђе. Захваљујући искуству стеченом током рада у служби „Зоохигијене“ и прођеној обуци на Ветеринарском факултету у Београду, Јечменица је успео после десетак минута јурњаве по залеђеном и клизавом лиму да се домогне уплашене животиње и уз помоћ колега Срђана Антонијевића и Владимира Ружића безбедно је спусти на земљу. После контроле здравственог стања, пас је транспортован у прихватилиште за напуштене животиње у Милићевцима.

 Није ме било страх, с обзиром да сам раније већ имао искуства у раду на висини, приликом одређених поправки на крову своје и других кућа, тако да ми то није представљало проблем. Најтеже је било савлада пса, који је услед претрпљеног страха у појединим моментима испољавао чак и агресивност. Када се нашао на сигурном и њему је лакнуло, па је био прилично миран. Не сматрам да сам учинио неко велико дело – скроман је Јечменица.

Вест о овом несвакидашњем догађају брзо се проширила градом, тако да су се поједини љубитељи паса већ јављали са жељом да удоме овог несташка, који изгледа у себи има и крви птичара, с обзиром на месту на коме је ухваћен.