ЈКП Комуналац Чачак

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ,,РАДОСТ“ , ВРТИЋ ,,СУНЦЕ“

Едукација најмађих суграђана

Деца су наш највећи покретач- од њих све почиње

Дана 4. априла у вртићу ,,Сунце“ у Булевару Вука Караџића, одржана је едукација деце поводом пројекта EISP2, O o DVA o JA o MO.

У уторак 4. априла, вртић “Сунце” нам је био домаћин, а ми смо се потрудили да гостопримство искористимо на најбобољи могући начин.

Кроз причу, низ фотографија, видео записаи слајдова, приближили смо им потребу селектовања отпада на месту настајања,кроз принципе и циљеве пројекта EISP2, O x DVA x JA x MO

Деца, као и увек, знатижељна и са пуно радости, осећају се важним због добијених задатака у оквиру едукације. Веома су комуникативни, пуни питања, стално се укључују се у разговор.

 

Уз презентацију имају и радионицу на којој узимају активно учешће. Они од својих кућа доносе суви отпад ( папир, пластичне флаше, лименке, тегле…), а ми у поставимо плаве и зелене канте и плаве, жуте и зелене контејнере, како би они сами убацивали примарно селектовани отпад у контејнере одређене боје.

Кроз игру и дружење постижу импресивне  резултате, а  код куће преносе својима како треба селектовати отпад на месту настанка.

Путем овог пројекта добили смо 15.164 плаве канте од 240л за индивидуална домаћинства, 392 контејнера плаве боје за колективно становништво и 248 контејнера жуте боје.

Плаве канте и контејнери су намењени за папир, пластику и метал а жути за стаклену амбалажу.

Добили смо и три брендирана возила за сакупљање примарно селектованог отпада, тј. сувог отпада. Подела канти и контејнера се врши свакодневно у две смене уз флаере са упуством о разврставању отпада и обавештењима о данима када се износе канте на тротоаре петнаестодневно, до 7 часова ујутру.